Tipus de mossegada: Com corregir-les?

Les teves dents superiors i inferiors no tanquen bé? És possible que tinguis una maloclusió dental. Aquesta desalineació de les dents i de la mossegada no és només un problema estètic, sinó que també pot derivar a altres problemes de salut. En Clínica Belodonte som experts en ortodòncia Barcelona i per això, avui t’explicarem quins tipus de mossegada hi ha i com corregir-les.

Quins tipus de mossegada hi ha?

Una incorrecta mossegada pot ser causada per diversos factors: càries, pèrdues prematures de dents, ús prolongat de xumet o biberó, mals hàbits alimentosos, genètica, entre altres.

Concretament, hi ha 3 tipus de mossegada amb maloclusió:
Classe I. El caní inferior mossega per davant del caní superior. És la «normoclusió», és a dir, la mossegada correcta: les dents superiors i inferiors encaixen perfectament, com si fossin una cremallera.
Classe II. La mandíbula mossega més enrere de l’habitual.
Classe III. També es coneix com a «mandíbula avançada», perquè la mandíbula mossega més endavant del comú.d

Segons aquests tipus de mossegada, es poden donar uns certs problemes:
● Sobremossegada. Com el seu nom indica, és un excés en la superposició de les dents frontals superiors respecte als inferiors.
Mossegada tancada. És el desgast excessiu de les dents i, fins i tot, la desintegració parcial del teixit facial inferior.
Mossegada croada o invertida. Les dents superiors oclouen per dins dels inferiors, i és possible que el mentó sobresurti. Un 27% dels pacients té aquest tipus de mossegada.
Mossegada oberta. Les dents frontals superiors no se superposen amb els inferiors, és a dir, no aconsegueixen unir-se.
Protrusió o «dents de conill». Les dents frontals superiors estan cap endavant, per la qual cosa els llavis no assoleixen tancar-se adequadament.

Diferències entre la mossegada croada i la mossegada oberta

La mossegada croada és un dels tipus de mossegada més freqüents. El seu símptoma principal és tenir el paladar estret i molt profund, així com una barbeta que sobresurt. Aquest tipus de mossegada es classifica en:
● Mossegada croada anterior. Es dona en les dents incisives i canines.
● Mossegada croada posterior. Es dona en els queixals.
● Mossegada croada unilateral. Es dona en un sol costat de la boca.
● Mossegada croada bilateral. Es dona en els dos costats de la boca.

La mossegada oberta és fàcil d’identificar. Aquest espai entre la mandíbula superior i inferior es divideix en tres tipus:
Mossegada oberta anterior. Les dents de la part de davant no xoquen en mossegar.
Mossegada oberta posterior. Les dents molars no xoquen en mossegar.
● Mossegada oberta en nens. Normalment, apareix a partir dels 8 anys, és a dir, quan han caigut totes les dents de llet i ja han aparegut els definitius.

Com corregir la mossegada croada o oberta?

Tant la mossegada de classe II com la de classe III es poden solucionar amb ortodòncia de brackets. No obstant això, en alguns casos pot necessitar extraccions o alguna cirurgia.

El primer tractament per a corregir la mossegada croada són els brackets (fixos o amovibles). En els casos més greus, pot arribar a ser necessària una cirurgia ortognàtica bimaxilar, que és un procés bastant llarg.

La mossegada oberta es pot corregir amb ortodòncia, ja que aquesta especialitat s’encarrega de corregir la mala posició de les dents. En els nens és més fàcil solucionar aquest tipus de problema, mentre que en els adults aquest tractament a vegades s’ha de combinar amb una cirurgia ortognàtica.

Vols saber quin tipus de mossegada tens? Vine a la Clínica Belodonte i el nostre equip mèdic s’encarregarà de fer un estudi previ de l’estat de la teva mossegada i, després, determinarà el pla de tractament més adequat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *